Cultura

Miquel Iceta: “La cultura no ha d’estar al servei ni del país, ni d’una ideologia, ha d’estar al servei de les persones”

  • Actualitzat:
  • Creat:

En l’acte “Compromesos amb la Cultura” Jaume Collboni vindica el “cosmopolitisme” de Barcelona que menysté la dreta; i Joan Francesc Marco critica el “retallat” pressupost de Cultura de la Generalitat.

El PSC ha presentat aquest dissabte el document "Un compromís amb la Cultura" en un acte en el qual el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha refermat l’aposta socialista de “reconnexió” amb la Cultura per posar-la en “el primer pla”. “Perquè la Cultura –ha dit– no ha d’estar al servei del país, ni d’una llengua, ni d’una ideologia. La cultura ha d’estar i està al servei de les persones que viuen en societat”. Iceta ha apostat per polítiques que vagin a “contracorrent” en aquest àmbit i ha emplaçat a “tenir una visió pròpia, tenir el valor d’expressar-la, i la capacitat de seducció per convèncer a la majoria”. “La cultura no ha de formar part del projecte socialista, ha de ser el projecte socialista”, ha afirmat.

El líder del PSC que ha reconegut en la seva intervenció que si per alguna cosa el PSC “havia de demanar disculpes” era per “si en algun moment hem desconnectat dels sectors més dinàmics i dels creadors”. “Aquest acte i aquest document –ha assegurat– és un primer pas de reconnexió. No és temps per a més desconnexions, el que hem d’estar és millor connectats”, ha conclòs.

El secretari de Cultura del PSC, Joan Francesc Marco, responsable i encarregat de presentar el document (veure adjunt), ha destacat que després d’un període d’escolta i debat amb creadors culturals, representants d’entitats i associacions, i, gestors i empreses del sector cultural, el text ha rebut un bon ventall d’aportacions que l’han enriquit per esdevenir “la brúixola que ha de guiar les nostres polítiques culturals” en el futur immediat. Marco ha refermat que la cultura ha patit molt en els darrers anys amb un govern d’Espanya que l’ha “atacat” amb l’IVA cultural al 21% o amb la no aprovació de la llei de mecenatge, o amb “el greuge en el finançament dels equipaments culturals catalans”. “Una descapitalització cultural –ha dit– que costarà molts anys de recuperar”. També ha criticat que la Generalitat “hagi sumit a la cultura catalana en una mena d’estat de respiració assistida que només ha resistit gràcies als creadors, als gestors i als emprenedors”; amb un “retallat” pressupost que només representa el 0,7% del de la Generalitat.

També ha intervingut el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, que ha reconegut la cultura com “part nuclear de l’ADN del projecte de nostre partit, que ha posat el coneixement a l’abast de la majoria de la població i que ha contribuït a consolidar el teixit d’entitats culturals del país”. “Qui gestiona la cultura –ha dit– ho fa ara amb poques idees, malbaratant el llegat que van deixar els socialistes als governs d’Espanya, Catalunya i Barcelona”. Collboni ha posat èmfasi en el contingut i la qualitat. Ha criticat la “patètica política de ‘metres quadrats’ del govern conservador de Barcelona” que pensant només en equipaments “ha generat frustració entre els creadors perquè la cultura no es pot mesurar només en metres quadrats”. Com a candidat a l’alcaldia, ha reivindicat el “cosmopolitisme de Barcelona, militant, convençut, que ha donat identitat a la ciutat i que els governs nacionalistes i conservadors volen menystenir”. “Ens centrarem en el suport als nous creadors emergents i les seves iniciatives innovadores; i, vinculat a això, afavorint la professionalització de la producció cultural de Barcelona en tots els àmbits”. “Posar Barcelona –ha conclòs–, a l’avantguarda de la creació; per ser un veritable niu potent de creació cultural”.

L'acte Compromesos amb la Cultura s’ha celebrat a la Casa Golferichs de Barcelona i ha comptat amb les intervencions d’Abel Folk, creador, actor i director, d’en David Matamoros, productor audiovisual, i d’Albert Grau, en representació de l'associacionisme cultural i de l’exministra de Cultura, Carmen Alborch que en la seva intervenció ha aprofitat que demà és el dia internacional de la Dona per recordar que "la cultura ha d'estar present en tots els àmbits, com la igualtat; és la reserva i l'instrument en favor de la capacitat crírica de les persones". També ha assistit a l'a te el Secretari Federal de Cultura del PSOE, Iban García del Blanco.

Fitxers adjunts: